JyrkiSaari Eettisyydestä on etua!

Perusturvan järjestelmävika kylvää tuhoa

Perustuslaki turvaa jokaiselle oikeuden välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Julkisen vallan tehtävä on perustuslain mukaan turvata jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.

 Julkisen vallan tehtävän käytännön toteutuksessa on varsin paha järjestelmävika josta seuraa monenlaisia ongelmia. Järjestelmävika on yksi yleisimmistä perussyistä kansalaisten kokemaan luottamuspulaan viranomaisissa ja vääristyneiden asenteiden syntyyn myös viranomaisissa.

Vika haaskaa valtavasti henkisiä ja fyysisiä voimavaroja aiheuttaen, uupumusta, stressiä lamaannusta, masennusta, sairautta, rikollisuutta ja äärettömän surullisia perhetragedioita. Järjestelmäviasta seuraa inhimillisesti, oikeudellisesti ja laillisesti kohtuuttomuuksia. Tästä aiheutuu myös miljardiluokan menetyksiä taloudellisesti vähänkin pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna.

 Perusturvan saantiin edellytetään sitä, että henkilö ei itse kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, että jokaisella on oikeus saada katto pään päälle, välttämätön jokapäiväinen leipä sekä oikeus riittävän sairaanhoitoon. Jokaisella on myös oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana. Sama koskee lisäksi lapsen syntymästä ja huoltajan menetyksestä aiheutuvia tilanteita. Näissä tilanteissa kaikilla on oikeus saada perustoimeentuloa vastaava määrä joko eläkkeinä, vakuutuskorvauksena, opintorahana tai toimeentulotukena.

Lapsen hyvinvointi ja yksilöllisen kasvun tukeminen on sälytetty osittain myös yhteiskunnan ja julkisen vallan vastuulle. Lain mukaan julkisen vallan tulee antaa perheelle mahdollisuudet turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kehittyminen.

Järjestelmävika tunnistettuna ja korjausmenetelmä

Perusturvan saannin edellytysten täyttyessä hakemusta käsitellään henkilötasolla viranomaisissa yhteistyössä kansalaisen kanssa, mutta perusturvan saanti lakkautetaan yksipuolisesti ilman henkilötason käsittelyä.  

Vika voidaan korjata kääntämällä käytäntö toisinpäin. Perusturvan hakuun riittää pääasiassa raksi ruutuun ja lähetä liitteet ATK:lla. Ennen perusturvan lakkauttamista toimitaan henkilötasolla järjestelmävirheiden välttämiseksi.  

 Suomi on kymmeniä vuosia jälkijunassa ainakin tässä asiassa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat