*

JyrkiSaari Eettisyydestä on etua!

”Mikä vittu teitä porilaisia oikein vaivaa” repliikkiin vastausta etsimässä

Reijo Mäen jännitysromaanissa Jäätynyt enkeli Vares kutsutaan Poriin selvittämään kauniin naisen outoa kuolemaa. Teoksesta on jäänyt kuuluisimmaksi repliikki: ”Mikä vittu teitä porilaisia oikein vaivaa?” Eivät porilaiset paljon kummempia ole kuin muutkaan suomalaiset, joten tarkastellaankin kysymystä laajemmin.  
     
Ei muuta kuin hakemaan vastausta kysymykseen. Tehdään silmäily kuinka ”maa makaa”. Seurataan rahaa, se kuulemma johtaa monessa asiassa suoraan sylttytehtaaseen. Saadaankohan siis rahatalouden kautta selville ”Mikä vittu oikein vaivaa?”

Vilkaistaan ensin bruttokansantuotantoa, se mittaa tietyn valtion kokonaistuotantoa, johon lasketaan mukaan kaikki tiettynä aikana tuotetut tavarat ja palvelut. Kun lasketaan BKT asukasta kohden, BKT jaetaan valtion asukkaiden määrällä. http://www.globalis.fi/Tilastot/BKT-per-asukas
Kyllä tuotosta näyttää olevan. Suomi on sijalla 13. Parempi, kuin Saksa, Belgia, Iso-Britannia, Ranska jne. Ei selity tällä alkuunkaan, että kuluttajien usko omaan talouteen heikkeni taas.

Seuraavaksi vilkaistaankin hieman suomen hintatasoa. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomen-hintataso-euromaiden-korkein-nama-maat-halvimmat/5205878
No nyt päästiinkin aika äkkiä jäljille. Suomen hintataso on euromaiden korkein.

Koska kansantuotosta / asukas kuitenkin globaalisti hyvin, niin selvitetään sekin onko hallinto onnistunut tasaamaan tulonjakoa riittävästi.  Kapitalisminen järjestelmä, kun tarvitsee tuekseen sosialismia jotta se ylipäätään edes jotenkin toimisi yhteiskunnan hyvinvoinnissa. http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_tulot.html#tulonsaajat

Yksi kolmasosa(33.7 %) suomalaisista tulonsaajista(1,5milj.) tienaa alle 1151 euroa kuukaudessa nettona. 44.8 % suomalaisista tulonsaajista (2 milj.) tienaa alle 1443 euroa kuukaudessa (nettotulo). Kohtuulliseen elämään tarvittaisiin kuitenkin Helsingissä vähintään 1500 euroa kuussa ja muualla Suomessa noin 1300 euroa kuussa.

Jaahas, täältä se vaiva löytyikin ja juuri rahaa seuraamalla. Voidaan sanoa, että noin 40 % suomalaisista elää "kohtuuttomissa olosuhteissa". Vastaus kysymykseen ”Mikä vittu teitä porilaisia oikein vaivaa?” on selvitetty: ”No vitun huono hallinto vaivaa”. Sellainen, joka näyttäisi olevan ideologisesti sitä mieltä, että 40 % kansasta voidaan pitää kurjuudessa huoletta. Sitä he eivät ole huomioineet, ettei tuo ideologia toimi kenenkään hyödyksi pidemmällä aikavälillä.   

Ei kannata siis ihmetellä sitä, että kuluttajien usko omaan talouteensa heikkeni taas lokakuussa http://www.stat.fi/til/kbar/2015/10/kbar_2015_10_2015-10-27_tie_001_fi.html


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Suurituloisin kymmenys väestöstä saa näppiin vain viisi kertaa sen minkä pienituloisin, eli lähinnä opiskelijat ja osa työttömistä. Jos tämä ei ole tasainen tulonjako niin mikä sen sitten pitäisi olla?

Samoin helsinkiläinen toimeentulotuen asiakas kuuluu maailman suurituloisimpaan kymmeneen prosenttiin joten on hävyttömän, törkeän itsekästä edes puhua suomalaisesta kurjuudesta. Se on osa historiaa puolen vuosisadan takaa.

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

Pekka Pylkkönen, kiitos vain mielenkiinnostasi kirjoitustani kohtaan.

Mainitsemasi kymmenys väestöstä rikastuu vähemmän ja joutuu muutenkin kovemmalle fyysisiltä ja henkisiltä voimavaroiltaan, kun hallinto syrjäyttää ”pelimerkkien” puutteella liki 40 % väestönosan. Vain yksi prosentti saattaa saada imettyä vähän enemmän yltäkylläisyyttä, jonkun aikaa.

Toisin sanoin hallinto on kuin hölmö maatalon isäntä, joka vähentää kymmenestä lehmästä neljältä koko ajan heinäannosta jotta maitotili näyttäisi suuremmalta.

Asiaan on merkityksetöntä tienaako suurituloisin kymmenys viisi tai vaikka satakertaisesti.

Kolmansille maille ei ole mitään todellista etua kohtuuttoman vähäisistä tuloista jollakin ryhmällä suomessa.

On ikävä kuulla, että hävyttömän, törkeän itsekästä edes puhua suomalaisesta kurjuudesta.

Toimituksen poiminnat